EN BJ VAGN SOM VÄCKER NYFIKENHET.


BJ ABo1 nr 12 på hemmabanan Kattnosa Gulmåla Järnväg.

BJ tillverkade på egen verkstad tre stycken nitade stålvagnar som fick BJ littera ABo1 och nr 12-14 (SJ Ao14c/A4K 4111-4113). Vagnarna blev färdiga 1940-41. De byggdes av verkstadspersonal som annars hade behövts sägas upp p g a arbetsbrist. Vagnarna var avsedda för "paradtågen" snt 41 och 42 d v s dagsnälltågen Oslo - Köpenhamn t o r även kallade "Kontinenttågen".

Vagnarna byggdes med 4 sittplatser i 1 klass och 40 sittplatser i 2 klass och med sober inredning i trä och textil. I 1 klasskupén fanns fåtöljer med grön plysch. 2 klasskupéns fåtöljer fick klädsel med randig plysch.

Från SJK:s internettforum "Postvagnen" kan förutom ovanstående uppgifter också inhämtas att vagnen ursprungligen märkes med 1&2 KL i änden med de fyra kupéerna och med 2 Kl i änden med de två kupéerna. Någon gång mellan nov 1946 och maj 1948 tycks vagnen ha märkts om till en ordinär 2 KL vagn. Endast ett foto av vagnen - visserligen något oskarpt - är känt. På detta foto är vagnen är märkt med 2 KL i båda ändar.

Två vagnar finns bevarade, nr 12 hos BJs i Göteborg och nr 13 i Åmål.

Undertecknad har byggt en HO-modell av BJ ABo1 12. Ursprunget är en mässingbyggsats från SWB som träs på en UGJ korg. Bygget beredde inga större svårigheter. Jag lödde fast fönsterbågarna på korgen och märkte att man får vara försiktig med värmen så att korgen inte slår sig. Taket och sidorna limmade jag först fast med epoxilim på UGJ korgens plasttak resp sidor, men jag fick dem inte att fästa riktigt bra. Jag kompletterade därför med cyano-lim. UGJ-plasttaket var från början något "bananformat". För att förbättra passformen gjorde jag en bygel av mässing fäst i båda ändarna tätt under taket. En skruv med bult under golvets mittparti står i förbindelse med bygelns mittparti. På så sätt kan jag enkelt fästa resp lossa taket utan att ta bort boggierna.

Efter viss vånda märkte jag vagnen med 2 KL i båda ändar.

  Lite andra bilder att titta på:

 

J-vagn från Säröbanan vid Askims station.

 

Halvfärdigt Sa-lok

 

Provtur med Sa-loket. Närmast efter loket en BCo7-vagn.

 

Plattformstruck med släpvagn

Text och  foto:  © Stig Johansson

All rights reserved. © MRW
Photos/pictures are not allowed to be used or reproduced in any way without written permission of Modellrallare i west

mailto:mrw@mbox301.swipnet.se
Last updated: 2012-10-25